1. Anasayfa
  2. MAKALE

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır ?

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır ?
4

Dünya nüfusunun bir hayli artmasıyla birlikte doğal kaynakların ve enerji kaynaklarının da giderek azaldığını görüyoruz. Bu konuda (Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır ?) yapılabilecek tek şey kişisel olarak üzerimize düşenleri yapmak. Bu sayede hem bu kaynakların tükenmesinin önüne geçebilir hem de cebimizden daha az para çıkmış olur.

Kaynak tüketimini azaltmanın en önemli yollarından birisi, gün içinde enerji tasarrufunu alışkanlık haline getirmek. Elektrik tasarrufu nasıl yapılır sorusu etrafında bu makalemizde değineceğimiz konu da bu.

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır

Evde Enerji Tasarrufu için Bilmen Gerekenler 💒

  • Kullanılmayan ampulleri açık bırakma: Bulunduğunuz odadan kısa süreli çıkıyor bile olsanız odanın ışıklarını kapatmanı öneririz. Sana ufak gelen bu tasarrufların toplamı ciddi bir enerji kazanımı sağlayacaktır.
  • Kullanılmayan elektronik eşyaların fişini prizden çek: Sık yaptığımız hatalardan biriside budur. Kapalı elektronik aletlerin fişini prizden çekmemek. Şarj aleti, televizyon, tost makinesi, su ısıtıcı, çamaşır ve bulaşık makinesi vb. derken liste uzayıp gider. Bu eşyalar açık oldukları zamanlardaki gibi olmasa da bekleme modunda iken de belli bir elektrik tüketmeye devam eder. En önemlisi ise gece yatarken kesinlikle kullanmadığınız her şeyin fişini çekin.
  • Televizyon, Bilgisayar tarzı cihazlar mümkün olduğunca eko modda kullanılmalı. Bilgisayarlar için bu ayar BIOS ekranından veya harici uygulamalar yüklenerek yapılabilir. Ayrıca ekran parlaklığı gözü rahatsız etmeyecek şekilde kısık kullanılmalı.
  • Kettle ve Fritöz tarzı elektronik aletler mümkün olduğunca kullanılmalı.
  • Enerji tasarruflu ampuller tercih et: 2-3 TL daha az para ödeyip kısa zamanda kâra girmek yerine daha kaliteli klasik ampullere göre %80 az enerji tüketen LED seçenekler kullanılmalı. Bunlar hem daha fazla ışık verir hem daha uzun süreli kullanıma uygundur.
  • Enerji tasarruflu beyaz eşyalar tercih et: Beyaz eşyada ise dikkat edilmesi gereken harflerle (A, B, C, D, E, F, G) ve “+, ++, +++” ile belirtilen enerji sınıflarıdır. Harfler ilerledikçe enerji sınıfının düştüğünü gösterir. Bu yüzden parasal imkan varsa ve alınacak üründe de A sınıfı varsa kesinlikle A sınıfı beyaz eşyalar tercih edilmelidir. A+++, A++ ve A+ ise çoktan aza A sınıfının enerji tasarrufu sağlayan modellerini ifade eder.
  • Bulaşık ve Çamaşır makinaları desteklediği kiloda dolmadan çalıştırmamalı. Çalıştırıldığında ise ekonomik modlar kullanılmalı.
  • Buzdolabı ve derin dondurucu tarzı eşyaları yanları ve arkası hava alabilecek ve güneş görmeyecek soğuk bir odaya konumlandırılmalı. Kapakları zırt pırt açılmamalı ve açıldığında uzun süre açık bırakılmamalı.
  • Fırın vb. gibi cihazlarda ön ısıtma süresi uzun tutulmamalı. Pişirme esnasında yemeği kontrol etme amacıyla kapakları zırt pırt açılmamalı. Açıldığında ise uzun süre açık tutulmamalı.
  • Klima ideal oda sıcaklığından çok düşük veya yüksek derecelere ayarlanmamalı. Düzenli olarak temizlik ve bakımı yaptırılmalı. Klimalar güneş görmeyen yerlere kurulmalı.

İş Yerinde Enerji Tasarrufu için Bilmen Gerekenler 📑

  • Ofiste kullanılan enerji olabildiğince yenilenebilir kaynaklardan sağlanmalı.
  • Ofisin konumu elverdiğince güneşin gördüğü yerlerde olmalı.
  • Ofiste kullanılan elektronik aletler enerji tasarruflu olmalı.
  • Isıtma ve Klima gibi cihazlar ideal oda sıcaklığından çok düşük veya yüksek derecelere ayarlanmamalı. Düzenli olarak temizlik ve bakımı yaptırılmalı. Klimalar güneş görmeyen yerlere kurulmalı.
  • Soğuk havalarda kalorifer açıkken kapı, pencere vb. gerekmedikçe açık tutulmamalı.
  • Aydınlatma harekete duyarlı ve zaman ayarlı cihazlarla kurulmalı.
  • Aydınlatılacak alan genişse ve ayarı aynı elektrik düğmesinden yapılıyorsa, bunlar ayrı düğmelerle ayarlanacak şekilde düzenlenmeli.
  • Enerji tasarruflu ampuller tercih et: 2-3 TL daha az para ödeyip kısa zamanda kâra girmek yerine daha kaliteli klasik ampullere göre %80 az enerji tüketen LED seçenekler kullanılmalı. Bunlar hem daha fazla ışık verir hem daha uzun süreli kullanıma uygundur.
  • Mesai saatleri dışında aydınlatıcılar açık bırakılmamalı.
  • Ofisteki elektrikli cihazların kapatılması için teknik yapı uygunsa zamanlama cihazlarını devreye sokmak yararlı olacaktır.
  • Cep telefonları ve bilgisayarların şarj işlemi tamamlandığı halde prizde durdukları sürece elektrik akımı alırlar bu da enerji tüketimine devam ettiklerini gösterir. Bu cihazları şarj ettikten  sonra şarj aletlerini prizden çekmek ihmal edilmemeli.

Elektrik tasarrufu nasıl yapılır ? makalesi için ev ve işyerleri için basit ve pratik yöntemlerden bahsettik.

Elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız ❔

Elektrik tasarrufu için yapmanız gereken tek şey “Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır ?” yazımızı okumak.

Neden enerji tasarrufu yapmalıyız ❕

Enerji tasarrufu ev halkını ekonomik olarak çok rahatlatır. Dünya’nın bir gerçeği olan küresel ısınma da aynı zamanda enerji tasarrufu yaparak önlenebilir. Enerji tasarrufu sayesinde doğayı ve çevreyi büyük ölçüde korumuş oluruz.

Gece elektrik tasarrufu yapmak mümkün mü ❔

Enerjisa’ya göre evet mümkün. Tarife olarak “üç zamanlı tarife” seçilmeli. Sonrasında elektrik tüketimini yoğunluklu olarak gece gerçekleştirip puant dilimlerinde tüketimden kaçarak tasarruf sağlanabilir.

Bunları yazdık

CS GO Ücretsiz Kasa Açılabilecek Siteler

Anket Doldurarak Para Kazanma – Havucum Çekim Garantili

Firmaların Bizleri Kandırmak İçin Kullandığı 7 Yol

5/5 - (6 Oy)

İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı mezunu. 2022 Temmuz Kocaeli Üniversitesi - Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünden yeni mezun olan ve hala ne istediğine tam olarak karar verememiş bir insan oğlu.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. 07 Eylül 2022

    adamın dibisin

  2. işe yaramaz bunlar boş beleş yazı paylaşma

  3. 11 Temmuz 2022

    Hepsini tek tek deneyeceğim eminim ki faydası olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir