1. Anasayfa
  2. Bilgisayar

Çoklu uzak masaüstü oturumu – Windows 10 (RDP)

Çoklu uzak masaüstü oturumu – Windows 10 (RDP)
Windows 10'da çoklu RDP (Uzak Masaüstü) oturumu
5

Windows işletim sistemi kurulu bilgisayarlara uzak masaüstü bağlantısı yaparken varsayılan olarak yalnızca 1 adet bağlantı sağlanmaktadır. Bu demek oluyor ki uzak masaüstü ile başka bir oturuma bağlanılmak istendiğinde diğer oturumun bağlantısı kesilmek zorundadır. Ancak o oturum arka planda çalışmaya devam eder sadece kullanılamaz. Bir bilgisayarı aynı anda kullanmak isteyen kullanıcılar, çoklu uzak masaüstü oturumu işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için Windows Server lisansına sahip olmaları gerekmektedir. Ancak diğer Windows işletim sistemlerinde de bu ayarı ücretsiz olarak kullanmanın yöntemi vardır. TermSrv.DLL dosyasında küçük bir değişiklik yapmamız gerekiyor :)

WoL ile Kapalı Bilgisayarı Uzaktan Açmak yazımıza da göz atmayı unutmayın :)


Çoklu uzak masaüstü oturumu için Termsrv.dll dosyasını değiştirme

Windows 10‘da eşzamanlı kullanıcı oturumları ile çalışabilmek için, termsrv.dll dosyasında küçük bir değişiklik yapmalıyız. Bu dosya C:\Windows\System32 klasöründe bulunur. Termsrv.dll dosyasını ilk kez değiştirmeden önce, sahipliği almanız, kendinize tüm izinleri atamanız ve çalışıyorsa Uzak Masaüstü hizmetini (TermService) de durdurmanız gerekmektedir.


Uzak Masaüstü hizmetini durdurmak - Windows 10'da çoklu RDP (Uzak Masaüstü) oturumu

Eşzamanlı kullanıcı oturumları işlemlerine geçmeden önce Uzak Masaüstü hizmetini (TermService) durdurmak için cmd ‘yi yönetici olarak açarak “net stop termservice” komutunu giriyoruz. Gelen soruya evet diyip geçiyoruz.


Termsrv.dll izinleri - Windows 10'da çoklu RDP (Uzak Masaüstü) oturumu

Termsrv.dll dosyasının izinlerini değiştirmek için dosyaya sağ tıklayıp Özellikler > Güvenlik > Gelişmiş ‘e gelip resimde gördüğünüz alanlardan Değiştir ile sahipliği, İzinleri Değiştir ile de listede gördüğünüz Administrator ‘un yetkilerine Tam Denetim verebilirsiniz.


Çoklu uzak masaüstü oturumu için Termsrv.dll dosyasının içeriğini değiştirmeden önce yedeğini almanızı şiddetle tavsiye ederiz. Yukarıda yaptığımız işlem sayesinde dosyanın kopyasını alıp ismini değiştirebilirsiniz. Örneğin dosyanın adını termsrv.backup.dll olarak değiştirebilirsiniz.


DLL dosyaları herhangi bir HEX Editör (örneğin Tiny Hexer) kullanılarak değiştirilebilir. Bunu, aşağıda gösterilen dizeleri değiştirerek veya bu sayfadan yamalı sürümü indirerek kendiniz yapabilirsiniz. Termsrv.dll dosyasını değiştirdikten sonra “net start termservice” komutu ile Uzak Masaüstü hizmetini yeniden başlatabilirsiniz.


Windows 10 x64 v2004 – Mayıs 2020 Güncellemesi (20H1) – Çoklu uzak masaüstü oturumu için TermSrv.DLL dosyası

Bu güncellemeden sonra termsrv.dll 10.0.19041.84 sürümüne yükseltildikten sonra Eşzamanlı kullanıcı oturumları uzak masaüstü bağlantılarını geri almak için aşağıdaki değişiklikleri yapın:


Tiny-Hexer-Windows-10da-coklu-RDP-Uzak-Masaustu-oturumu

Bul:
39 81 3C 06 00 00 0F 84 D9 51 01 00
Şununla değiştir:
B8 00 01 00 00 89 81 38 06 00 00 90


Yamalı sürüm buradan indirilebilir. Orijinal v10.0.19041.84 dosyası burada bulunabilir. Diğer Windows sürümleri için yapmanız gereken değişiklikler listesini buradan bulabilirsiniz.


Kullanıcıyı giriş ekranında gizleme

Sadece eşzamanlı kullanıcı oturumları amaçlı kullanılacak kullanıcıları giriş ekranında göstermek istemeyebilirsiniz. Bunun için kayıt defterinden HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\ konumuna gidip sağ tıklayıp Yeni > Anahtar diyerek SpecialAccounts adında klasör açınız ardından o klasöre girip Yeni > Anahtar diyerek UserList adında klasör açınız. Burada Yeni > DWORD (32 bit) Değeri oluşturup ismine gizlemek istediğiniz kullanıcının adını giriniz.

Aynı cihazdan diğer oturuma uzak masaüstü ile bağlanmak

Termsrv.dll dosyasını değiştirdiğimiz için sadece diğer cihazlardan yapılan bağlantılarda değil aynı cihazdan yapılan eşzamanlı kullanıcı oturumları için de sınırları kaldırmış olursunuz. Burada yapmanız gereken uzak masaüstü bağlantısına 127.0.0.2 – 127.0.0.254 arası bir ip adresi ile bağlanmanız. 127.0.0.1 kullanamazsınız. Aynı cihazdan farklı oturumlara yapılacak her bir bağlantı için 127.0.0.x’deki son haneyi değiştirin.

5/5 - (1 Oy)

Ben Cemal Yıldırım. Yazılım kariyerime 13 yaşımda başladım ve Yazılım Geliştirici olarak devam etmekteyim. C, C++, C#, JAVA, JavaScript, PHP, E-Mailing Sistemleri, SQL, MongoDB ve ayrıca en popüler Framework'lerden olan; React.JS, Angular.JS, Vue.JS gibi güncel yazılım dili ve geliştiricileri ile daha hızlı ve profesyonel projeler geliştirmeyi sağlıyorum. Şu sıralar bir yazılım mimarisi ve tasarım modeli olan ve son zamanlarda kullanımı ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamış MicroService mimarisi ile ve daha çok bu mimari ile adını sık duyduğumuz Docker, Kubernetes, RabbitMQ ve Kafka, Ocelot Gateway yapıları ile ilgilenmekteyim. Ayrıca technovadi.com sitesinde makaleler yayınlayan bir insan evladıyım.. ;) İş sorguları için; [email protected] mail adresimden bana ulaşabilirsiniz. Güncel CV için; https://1drv.ms/b/s!Al2P1iPuq62Sgq5Ya9dF13P6Qt0xSw?e=O7IehT linkinden CV'me ulaşabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim :)

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (5)

  1. 04 Ağustos 2023

    Öncelikke harika bir bilginiz var. Yinede bir kaç soru sormak istiyorum sizlere. Bir oyun platformunda tüm uzak bağlantı programlarında mause ve klavye olayını fixlediler. Yardım edebilir misiniz acaba ?

  2. Mükemmel bir yazınız ve bilginiz var. Okuduğumda size bi şey sanılmak isterim ama her hangi bi yerden size ulaşamıyorum :(

  3. 20 Temmuz 2022

    ya varya kaç gündür bunu arıyorum ingilzice nbile arattım bulamadım. çok iyi anlatmışsın cemal bey. gerçekten ço kteşekkür ederim hayat kurtardn ya

  4. güzel makale bu yöntemi bende kullanmaya başladım. Arka planda bot falan açtığımda diğer uzak oturumdan açıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir