WoL ile Kapalı Bilgisayarı Uzaktan Açmak
Kapalı Bilgisayarı Uzaktan Açmak - TechnoVadi
5

WoL ile Kapalı Bilgisayarı Uzaktan Açmak

WoL – Herkes bir ara mutlaka “kapalı bilgisayarı uzaktan açmak” ihtiyacı duymuştur. Fakat şu ana kadar yapmamanızın tek nedeni belki de internette yeterli kaynağın mevcut olmaması olabilir.

Bu işleme başlamadan önce uyandıracağınız bilgisayarın bir kablolu bağlantıya sahip olduğundan emin olun :)

Açık olan bilgisayara uzaktan zaten bağlanabiliyoruz; fakat tamamen kapalı olan bir bilgisayara uzaktan nasıl bağlanabiliriz? Aslında bunun cevabı çok basit. Bundan yıllar yıllar önce IBM bunun cevabını bizlere göstermiş. Bunun için bir ethernet teknoloji olan Wake on LAN (WoL) hizmetini geliştirmiştir. Bu hizmeti kullanabilmek için bilgisayarın uyku modu vb. herhangi bir modda olmasına gerek yok. Yani bilgisayarınız tamamen kapalı olabilir. Şimdi yapmamız gerekenlere geçelim.

## WoL için Yapılması Gerekenler ##

Aygıt Yönetici Ayarları

Aygıt yöneticisini açmak için masaüstünden Bilgisayarım‘a sağ tıklayıp özellikler dedikten sonra sol dikey sekmede bulunan Aygıt yöneticisi’ne tıklıyoruz. Ağ bağdaştırıcıları sekmesi altında bulunan Ethernet kartınıza sağ tıklayıp (benim ki Killer E2200) özellikler dedikten sonra Gelişmiş sekmesine giriyoruz. 

agBagdastiricisiGelismisOzellikler

Bu kısımda Wake on Magic Packet bölümünün “Etkinleştirildi” olduğuna emin oluyoruz. Bazı kartlarda Türkçe olarak “Sihirli Paket Eşleştirme Uyanması” olarak yazar. Eğer Özelliklerde Shutdown Wake Up var ise “Enabled” olduğundan emin olun.

Wake on magic packet - WoL Ayarları

Daha sonra Güç Yönetimi sekmesinde ki “Bu aygıt bilgisayarı başlatsın” kutucuğunu seçili hale getiriyoruz. Yukarıda yaptığımız ayarlar bilgisayar tamamen kapalı durumdayken açılmasını sağlayan ayarlardı. Güç Yönetimindeki ayar ise işletim sisteminin uyku modundaki hali içindir.

agBagdastiricisiGücYonetimi

Port Yönlendirme Ayarları

Eğer internet servis sağlayıcınızdan statik ip hizmeti almadıysanız modeminizi her kapattığınızda IP adresiniz değişecektir. IP adresimiz değişirse yeni IP adresini uzaktan bilemeyeceğimiz için statik ip hizmeti kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Ip adresinizi sorgulamak için tıklayın!

Port yönlendirmesine başlamadan önce ethernet kartımızın bağlı olduğu yerel ağdaki ip adresini statik yapmanız gerekmekte. Bunun için “Denetim Masası\Ağ ve Internet\Ağ ve Paylaşım Merkezi” giriyoruz. Açılan pencerede sol dikey sekmede bulunan “Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin” tıklıyoruz. Aktif bağlantınıza sağ tıklayıp “Durum” dedikten sonra “Ayrıntılar” dedikten sonra. Burada IPv4 Varsayılan Ağ Geçidi kısmında 192.168.x.1 şeklinde bir ip adresi yazdığını görüyoruz. Burada bulunan x hangi sayı ise ona göre statik ip vereceğiz. Bununla birlikte Fiziksel Adres kısmında yazan bilgiyi de aklımızda tutuyoruz. Aşağıda Port Yönlendirme kısmında işimize yarayacak bu Fiziksel adres.

agBagdastiricisiDurumEkrani

Bu bilgileri öğrendikten sonra yeniden aktif bağlantınıza sağ tıklayıp özellikler dedikten sonra TCP/IPv4 kısmına tıklayıp “Aşağıdaki IP adresini kullan” seçeneğini seçip aşağıda açılan kutulara örneğin benim varsayılan ağ geçidim 192.168.1.1 olduğu için 192.168.1.129 olarak atamasını gerçekleştirdim. DNS kısmını boş geçebilirsiniz.


Veyahut bu linkteki DNS adreslerinden herhangi birini yazabilirsiniz.


agBagdastiricisiStatikIP

Bilgileri yukarıdaki resimdeki gibi girebilirsiniz. 129 sayısı opsiyoneldir. 2 ile 254 arası bir sayı girebilirsiniz.

Bilgisayarınız kendi ağınız dışında yani dışarıdan açmak için ise port yönlendirmesi yapmanız gerekir. Yukarıda öğrendiğimiz Varsayılan ağ geçidi IP adresimizi tarayıcımıza yazarak modemimizin arayüzüne ulaşabiliriz. Ben sahip olduğum Zyxel VMG3312-B10A marka model modemime göre anlatacağım. Ancak bu işlem her modemde aynıdır sadece menü isimleri değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi menülerden Ağ Ayarları > NAT sayfasına giriş yapalım.

WoL NAT Ayarları

Port Yönlendirme sayfasında “Yeni” butonuna basıyoruz. Açılan pop-up’da aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi ayarları yapıp kaydediyoruz. Wake on Lan – WoL için resmi bir port ayrılmadığı için 65535‘e kadar herhangi birini kullanabilirsiniz. Ben hem uzak masaüstü bağlantısı hem de uzak uyandırma için uzak masaüstü için kullanılan 3389 portunu ortak olarak kullandım. Uzak masaüstü kullanmayacaksanız sadece UDP seçmeniz yeterlidir.

RDP & WOL

Tamam’a bastıktan sonra “Düzenle” butonuna basıp Wake on LAN (WoL) tarafından bu hedef uyandırılsın‘ı seçiyoruz. Yukarıda not aldığımız Fiziksel Adres‘i WoL cihazına MAC adresi yazan kutucuğa aralarında tire (-) yerine iki nokta (:) olacak şekilde yazıyoruz. Bu modemden modeme değişiklik gösterebilir.

Wake on LAN - WoL cihazın MAC adresi

Uzaktan Açma için Kullanabilecek Yazılımlar

Sıra sihirli paketimizi göndermeye geldi :) Kapalı bilgisayarımızı açmak kullanabileceğimiz birden fazla program ve site mevcut. Benim önerdiklerim şunlar:

  • Depicus web sitesini kullanabilirsiniz.
  • Android veya iOS telefondan açmak içinse ben “Fing” uygulamasını kullanıyorum. Buraya tıklayarak Google Play Store üzerinden indirebilirsiniz. Buraya tıklayarak da App Store üzerinden indirebilirsiniz.

BIOS Ayarları

Son olarak bios ayarlarından WoL özelliğini Enable hale getiriyoruz. Bu ayar her anakartta farklı olmakla birlikte “Power On Modem Act, LAN Option ROM, Wake On LAN, Remote Wake Up, PowerOn by PCI Card” şeklinde adlandırılır.

biosWoLmagicPacketAyari scaled

Anakartınızın markasına göre bu seçeneği bulup etkinleştirmelisiniz. Bu ayar bende Settings\Advanced\Integrated Peripherals altında LAN Option ROM olarak gözükmekte.

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

1. Bilgisayarımı sihirli bir paket ile uyandırıyorum ancak her kapattığımda tekrardan kendi kendini açıyor. Nedeni nedir?

Böyle bir durumla karşılaşırsanız daha önceden yazmış olduğum aşağıda linkini bıraktığım makaleye göz atarak sizde bu sorundan kurtulabilirsiniz.


Bilgisayar Kapanmıyor – Kendini Yeniden Başlatıyor çözümü için Tıkla


Ayrıca Dilerseniz bu yazımıza da bakabilirsiniz: Şuana Kadar Yapılmış En Mükemmel 8 Teknolojik Buluş

3.7/5 - (3 Oy)

Ben Cemal Yıldırım. Yazılım kariyerime 13 yaşımda başladım ve Yazılım Geliştirici olarak devam etmekteyim. C, C++, C#, JAVA, JavaScript, PHP, E-Mailing Sistemleri, SQL, MongoDB ve ayrıca en popüler Framework'lerden olan; React.JS, Angular.JS, Vue.JS gibi güncel yazılım dili ve geliştiricileri ile daha hızlı ve profesyonel projeler geliştirmeyi sağlıyorum. Şu sıralar bir yazılım mimarisi ve tasarım modeli olan ve son zamanlarda kullanımı ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamış MicroService mimarisi ile ve daha çok bu mimari ile adını sık duyduğumuz Docker, Kubernetes, RabbitMQ ve Kafka, Ocelot Gateway yapıları ile ilgilenmekteyim. Ayrıca technovadi.com sitesinde makaleler yayınlayan bir insan evladıyım.. ;) İş sorguları için; [email protected] mail adresimden bana ulaşabilirsiniz. Güncel CV için; https://1drv.ms/b/s!Al2P1iPuq62Sgq5Ya9dF13P6Qt0xSw?e=O7IehT linkinden CV'me ulaşabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (5)

  1. 30 Temmuz 2022

    benim anakartımda bu özellik yok galiba.

  2. 31 Ekim 2020

    Çok teşekkürler cemal bey bana çok yardımcı oldunuz :) :)

  3. 19 Haziran 2020

    İntrnete Wireless ile bağlanan bilgisayar da açılabilir mi?

  4. 01 Mart 2020

    Çok teşekkürler sayenizde kapalı bilgisayarımı uzaktan açabiliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir