1. Anasayfa
  2. MAKALE

Korku Oyunlarında Kullanılan Teknikler

Korku Oyunlarında Kullanılan Teknikler
Korku Oyunlarında Kullanılan Teknikler - TechnoVadi
3

Korku Oyunlarında Kullanılan Teknikler


Bir Korku oyununun iyi bir oyun olması için gereken şeylerin sayısı gerçekten çok ama çok fazla. Bunların bir kaçına örnek vermem gerekirse; Karakter ve Mekan tasarımları, oyunun hikayesi ve teması “konu”, kullanılan seslerin ve ses aktörlerinin kalitesi. İşte bu makalemde bizi sürekli germek için Korku Oyunlarında Kullanılan Teknikler ‘e değineceğim.

Kısıtlanmış Görüş Alanı;

Devasa yaratıklarla karşılaşmak zaten çoğu oyunda bir problem, üstüne üstlük birde görüş alanınızın kısıtlanmış yani daracık olması başınıza gelebilecek en kötü şeylerden birisi. Düşünsenize elinde keskin bir alet, kocaman dişlere sahip, ağzından pis pis değişik sıvılar damlayan bir yaratık kafasını ekranınıza sokunca ne hissedersiniz? İster istemez strese girip gerginlik yaşarsınız.

Bir diğer şey ise görüş alanının perspektif açıdan değil de görünebilirlik açısından kısıtlamak yani karakterin etrafı hariç her yeri karanlık yapmak. Modern korku oyunların çok sevdiği ve kullanmaktan bir o kadar da keyif aldığı tekniklerden biri olan karanlık sizi adeta çocukluğunuza götürür. Çünkü etraf karanlık olduğunda çevrenizden veya yakınınızdaki odadan canavar/yaratık çıkma olasılığı bir o kadar da yüksek olur.

Ses Dizaynı

Yankı yapan sesler, gıcırdayan kapılar ve pencereler, rüzgar mı yoksa canavar mı karar veremediğimiz değişik ses efektleri, zemine şıp şıp düşen su sesi, sürekli ses çıkartarak yanıp sönen lamba, işkenceye uğrayan insan sesleri işte bu seslerin tek amacı insanı germek ve korkutmak. Eğer bu sesler sizi germiyorsa veya korkutmuyorsa birde oyunların alarm efektleri bulunmakta. Yani yaratığa yakın olduğunuzda veyahut yaratığın sizin peşinizde olduğunda çalan o arka plan müziği (Aşağıda bahsettim). Birde kovalamaca anında karakterin kalbinin küt küt atması. Bu efektler size hayatta kalmak için ipucu veriyor olsalar da bir o kadar da insanın tüylerini diken diken eden sesler kategorisini girmeyi başarıyor.

Arka Planda Çalan Müzik 

Diyelim ki peşinizde bir katil veya yaratık var ve sizi sürekli kovalıyor ama o da ne?! Arka planda çalan müzik sizi korkutmuyor yani temaya uygun değil, bu yüzden kovalanırken korkmuyor ve gerilmiyorsunuz bile. Bundan dolayı genellikle korku oyunlarında veya filmlerinde kalp atışlarınızı hızlandıracak müzikler kullanılır. Kalbiniz ne kadar hızlı atarsa o kadar çok korkarsınız. Bunun için genelde 2 veya 3 notadan oluşan müzikler kullanılır. Çünkü kullanılan nota sayısı ne kadar az ise içimize korku o kadar çok işler.

Sessizlik

Evet geldik en sevmediğim tekniklerden biri olan Sezsizliğe; Ani çıkan seslerin ve efektlerin çok daha etkili, başarılı olabilmesi için bulunduğumuz ortamın sesiz olması gerekiyor. Örnek vermem gerekirse; Gürültülü bir ortamda patlayan balon sesi mi; yoksa sessiz, çıt sesi dahi çıkmayan bir ortamda patlayan balon sesi mi? Şahsen ben oyunda ortam çok sessizleştiğinde gerilmeye başlıyorum çünkü “Her an bir şey çıkabilir düşüncesine” kapılıyorum. Bu sessizlik daha çok “Jumpscare” tekniğiyle birlikte kullanılıyor.

Jump Scared

Korku oyunlarında ve filmlerinde en çok bilinen ve en çok kullanılan teknik elbette ki Jump Scared’tir. Bir anda bir yerden çıkan katil veya yaratık anlık yerinizden zıplamanızı ve korkmanızı sağlayabilir.


Mutlaka İzlemeniz Gereken Korku Dizileri


Vücuttaki Uzuvlar/Parçalar (İç Organ, Kopmuş Kol vb.)

Şiddet genel olarak bir çok yerde gerilimi artıran bir faktör. Bu korku oyunları içinde geçerli. Fakat kendini korumak için başvurulan şiddetle saatlerdir kurtarmak için uğraştığımız ana karakterlerin vücudundaki uzuvların kopması ve sağa sola dağılması, işkence görmesi ve omurgasının dondurma çubuğu gibi tutulup vücudundan ayrılması bir değil. 

Basık Bölüm Tasarımları

Klostrofobiniz var mı “benim var” eğer yoksa? Bir kaç korku oyunu oynadıktan sonra yavaş yavaş sizde de Klostrofobi ortaya çıkmaya başlayacaktır. Geniş alanlarda saklana saklana gezme hakkımızı elimizden alan korku oyunları yaratıklardan kaçma taktiği olarak sadece bize dolaba saklama olayını bırakıyor. Hal böyle olunca da sürekli dar alanlarda bulunmak insana gerginlik yaşatıyor.

Kısıtlı Eşya Sayısı

Açlıktan öldürmeyecek ama aynı zamanda strese sokacak kadar eşyaya, mermiye sahip olmak. Silahın mermileri, Can Basma eşyaları veya El fenerinin pili belki asla bitmeyecek ama sürekli kısıtlı olacak. Bunun için etrafta sürekli eşya aramak zorunda kalınacak ve belki de bu eşyaları bulmaya çalışırken sürekli ölmek zorunda kalınacak.

5/5 - (1 Oy)

İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı mezunu. 2022 Temmuz Kocaeli Üniversitesi - Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünden yeni mezun olan ve hala ne istediğine tam olarak karar verememiş bir insan oğlu.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. 04 Ekim 2022

    çok teşekkür ederim mobil korku oyunu yapıyorum teknikleri öğrenmek istemiştim. Umarım kaliteli bir oyun yapabilirim sayesinzde.

  2. oyun yapıyorum bu bilgiler yardımcı oldu eyw

  3. 11 Haziran 2021

    sesler beni çok korkutuyor ya he birde o jum scarer yok mu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir