WordPress Sunucu Yanıt Süresi Kısaltma
WordPress Sunucu Yanıt Süresi Kısaltma - TechnoVadi
1

WordPress Sunucu Yanıt Süresi Kısaltma


WordPress Sunucu Yanıt Süresi Kısaltma, sunucunun hızlı yanıt süresi, web sitelerinin yükleme hızları için en önemli faktörlerden birisidir. Sunucunuzun cevap vermesi geciktikçe hız sorunları yaşamaya başlarsınız ve bu SEO puanınızı olumsuz yönde etkiler. Belli bir dereceye kadar, sunucunuzla – kullanıcı arası sorguları kontrol edebileceğiniz belli başlı şeyler vardır. WordPress Sunucu Yanıt Süresi Kısaltma ile alakalı belli başlı şeyleri elimden geldiğince aşağıda açıklamaya çalıştım.

Eklentileri Azaltın, Sürekli Kullanmadıklarınızı Deaktif Edin

Çoğumuzun WordPress’i birincil tercih olarak görmemizin nedeni; sitenin işlevselliğini önemli ölçüde genişletmek için eklentileri kullanabilmemizdir. Fakat bununda belli başlı sorunları olabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için elimizden geldiğince eklentileri az tutmaya ve güncel tutmaya özen göstermemiz gerekiyor.

Tabii birde kullanılan eklentinin diğer eklentiler ile çakışma yaşamaması, kullanılan temayla, worpress sürümünüzle ve php sürümünüzle ise uyumlu olması gerekiyor. Kullandığınız eklentilerinin sizin PHP sürümünüzle uyumlu olup olmadığını anlamak için “PHP Compatibility Checker” adlı eklentiyi kullanabilirsiniz.

Sitenizi Yavaşlatan Eklentileri (Plugin) Tespit Etmek

P3 Profiler isimli eklenti, sitenizde aktif olan eklentileri, temaları vb. şeyleri tarayarak, hızlarını ölçmekte ve hangi eklentinin sitenizi ne kadar yavaşlattığını göstermektedir.

Sitenizi çok yavaşlatan eklentileri öğrendiğinizde, site hızınızı bu büyüklükte etkilemeyecek başka bir alternatif eklenti yükleyebilirsiniz.

Hafif Ve SEO Uyumlu Tema Kullanın

WordPress Sunucu Yanıt Süresi Kısaltma ile alakalı en önemli şeylerden biriside hafif, sade ve SEO uyumlu bir tema kullanmak. Sitemizde kullanılan tema GEOİT. Kesinlikle öneririm. Üstelik AMP ve Reklam desteği gibi bir çok özellik mevcut. Harici eklentiler kurmaya gerek kalmıyor.

Cache Eklentileri “Tarayıcı Önbellekleme”

Siteye giren bir kullanıcı web sitenizdeki ilgili sayfayı görüntülemek istediğinde sunucuya istek gönderir ve bunun sonucunda sunucunuz veritabanınızı (yorum, post, css vb.) sorgulamaya başlar. Bu bir kullanıcı için iyidir fakat aynı sayfa için istekte bulunan yüzlerce hatta binlerce kişi olduğunu düşünsenize? İşte bu durumda sunucunuza çok yük bineceğinden sitede yavaşlamalar meydana gelir. Hatta siteniz çökebilir (DDos mantığı).

Bunu önüne geçmek için belli başlı Cache eklentileri mevcut. Ben size bu sitede kullandığım “W3 Total Cache” eklentisini önereceğim. Eklenti kurulumu ve kullanımı için google’den yardım alabilirsiniz.

Görselleri Sıkıştırın

İmaj dosyaları bir sitenin yavaşlamasına sebep olan en büyük etkenlerden birisidir. WordPress için, WP-Smush isimli eklentinin, bu soruna çare olabilecek en iyi eklentilerden biri olduğunu söyleyebilirim. Eğer Photoshop ya da Gimp gibi profesyonel araçları kullanmayı bilmiyorsanız veyahut kullanmaya üşeniyorsanız, WP-Smush size ilaç gibi gelecektir.

Başka Sitelerin Sizin Görsel ve Diğer Bağlantılarınızı Direk Kullanmasını Engelleyin

Web Sitenizde kaliteli içerik oluşturuyorsanız veya popüler bir siteye sahipseniz, er ya da geç sitenizdeki ortam dosyalarını(resim, video, gif vb.), harici CSS Stil dosyalarını vb. şeyleri başka sitelerde kullanmak isteyeceklerdir. Sitenizdeki şeyleri indirip kendi sitelerini yükleyip kullanmak yerine direk sizin sitenizdeki görsellere vb. şeylere link verip sizin sunucu kaynaklarınızı kullanıp bunları kendi sitelerinde göstermek olabilir. Buda sizin sunucunuzdaki belli başlı dosyaların başla kişiler tarafından kullanılması ve sunucuyu meşgul etmesi anlamına gelir.

Bunu engellemek için bir yöntem mevcut oda;

.htaccess dosyanızın altına şu satırları eklemek. Bu durumda kimse sitenizden jpg, jpeg, png, gif uzantılı dosyaları uzaktan kullanamaz.

sitenizinismi.com yazan yere kendi web site adresinizi yazmanız gerekmekte.

#disable hotlinking of images
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?sitenizinismi.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L] 

Veritabanı Optimizasyonu

Ben bunun için WP-Optimize isimli eklentiyi kullanıyorum ve çokta işime yarıyor. 3-4 ayda bir veritabanı optimizasyonu ve temizlik işlemini bu eklentiyle yapıyorum. Bu eklenti sayesinde çöp ve kalıntı dosyaları, yazdığınız makalelerin taslak ve eski sürümlerini, istenmeyen ve çöp kutusundaki yorumları vb. şeyleri temizlemeniz mümkün.

JavaScript ve CSS Dosyalarını Küçültün

Bir sitenin yavaşlamasına sebep olan diğer önemli etkenler ise, JavaScript kodları ve CSS Stil dosyalarıdır.

Ayrıca JavaScript kodları, tarayıcının sayfayı görüntüleme sırasında ilk yüklenen kodlar olduğundan bazı sunucu istekleri siteyi sonsuz döngüye sokabilir veya bazı öğelerin/kodların yüklenememesine sebep olabilir. Bu açıdan JavaScript kodlarının düzeltilmesi ve küçültülmesi çok sağlıklı olacaktır.

CSS dosyaları ise sitelerinin görünümüne etki ettiğinden basit web siteleri bile, CSS fonksiyonları yüzünden yavaşlayabiliyorlar. Bu açıdan, CSS stil dosyalarının da sıkıştırılması çok sağlıklı olacaktır.

Bunun için hem JavaScript hemde CSS Stil dosyalarını sıkıştırmamız web sitemiz açısından iyi olacaktır.  Yukarıda bahsettiğim W3 Total Cache eklentisi ile bu işlemi yapmanız mümkün.

CDN Kullanımı

Sunucunuzun yükünü azaltmak için CDN servis(ler)ini kullanabilirsiniz. Genelde CDN servisleri paralı oluyor. CDN’nin ne olduğunu bilmiyorsanız detaylı anlatım için Tıklayın!

WordPress Sunucu Yanıt Süresi Kısaltma içşn aşağıya nasıl CloudFlare kurulumu yapabileceğiniz ile ilgili makalenin linkini bırakıyorum. Hem bu sayede SSL sahibi de olmuş oluyorsunuz.


Bedava Cloudflare SSL Nasıl Kurulur?


CSS Dosyalarını HTML Kodunun En Üstüne, JavaScript Dosyalarını da HTML Kodunun En Altına Yerleştirin

Tarayıcıların, web sitenizi tarayıp yükleyebilmesi için önce CSS Stil dosyasını dosyanızı taraması gerekiyor. Bu sebeple, CSS dosyalarının en başta taranması gerekir. Tarayıcı, kodları yukarıdan aşağıya doğru taradığı için, CSS Stil dosyalarının en üstte yani HTML kodlarının başlangıcına yakın olması gerekir.

JavaScript kodları ise, yukarıda bahsettiğim gibi, sayfa yüklenmesinin ortasındayken tarayıcıyı sonsuz döngüye sokup yüklemenin yarım kalmasına sebep olabilirler. Bu durumun yaşanmaması için, JavaScript kodlarını HTML kodlarının bittiği bölümün yakınlarına yerleştirmemiz gerekiyor.

WordPress Sunucu Yanıt Süresi Kısaltma makalemizin sonuna geldik.

5/5 - (1 Oy)

İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı mezunu. 2022 Temmuz Kocaeli Üniversitesi - Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünden yeni mezun olan ve hala ne istediğine tam olarak karar verememiş bir insan oğlu.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Yazının biraz güncellenmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir