1. Anasayfa
  2. GÜVENLİK

Bitcoin Virüsü Nedir ve Nasıl Temizlenir?

Bitcoin Virüsü Nedir ve Nasıl Temizlenir?
Bitcoin Virüsü
0

Bitcoin Virüsü Nedir ve Nasıl Temizlenir?


Bitcoin Nedir?

Bitcoin’in sembolü “฿”, kısaltması ise BTC ‘dir. Herhangi bir merkez bankasına ve resmi kuruluşa bağlı olmayan elektronik, sanal bir para birimidir. Bitcoin dijital bir para birimi olmakla birlikte belli bir merkezden kontrol edilememektedir. Bitcoin Madenciliği (Bitcoin Mining) yapmakla ilgilenmiyor olabilirsiniz ancak kötü niyetli kişiler bilgisayarınıza Bitcoin virüsü bulaştırarak sizi sisteme dahil edebilir.

Peki bu sistem nasıl işer? Mining işlemi bilgisayarın İşlemci ve Ekran Kartını kullanarak BTC üretmeye verilen isimdir. Bu işlem oldukça zaman isteyen, zahmetli ve maliyetli bir iştir. Çoğu zaman harcanan elektrik maliyetini karşılayamayacak üretim yapılır ki son zamanlarda da BTC üretimi iyice zorlaştı. Zaten bundan dolayı Bitcoin Virüsü dediğimiz olay mevcut. İşte bu makalede sizlere “Bitcoin ve Bitcoin Miner Virüsü nedir?”, “Bitcoin Virüsü nasıl anlaşılır?” ve “Bitcoin Virüsü nasıl temizlenir?” bunlara değineceğim.

Bitcoin Virüsü Nedir?

Bitcoin virüsü, teknik adı ile Trojan.BitcoinMiner virüsü bilgisayarınızın İşlemcisi ve Ekran Kartını kullanarak Bitcoin üretmesini ve üretilen bu BTC’leri, virüsü oluşturan kişi ya da kişilere iletmesini sağlar. Bitcoin virüsünün amacı bilgisayarınıza zarar vermek değildir fakat sistem kaynaklarını kullandığı için bilgisayarınızda ciddi bir oranda yavaşlama olacaktır. Sadece yavaşlama ile de kalmayacak hem donanımlarınızın ömrü kısalacaktır hemde internetiniz ve elektriğiniz sömürülecektir. İnternet kotanız varsa zaten iş dahada vahim :) Başınızı pinglerden kaldıramayacak vaziyete geleceksiniz.

Bitcoin Virüsü, Ekran Kartını ve İşlemciyi yoğun olarak kullandığından özellikle oyunlarda ciddi performans sorunu yaşatır. Eğer son zamanlarda oyunlardan aldığınız performansın azaldığını düşünüyorsanız bilgisayarınıza Bitcoin Virüsü bulaşmış olabilir. Tabi bu performans sorunlarından dolayı illa bu virüsü suçlamak yanlış olur. Malum yaz geldi sıcaklıktan dolayıda performans kaybı yaşamış olabilirsiniz veyahut kasaya bakım yapma vakti gelmiştir vs vs vs. Fakat siz yinede bir kontrol edin.

Yukarıda anlatılanlar Bitcoin virüsünün sadece görünen tarafıdır. Aynı zamanda Trojan olduğu için bilgisayarınızda bir arka kapı açarak kötü niyetli kişilerin bilgisayarınıza erişmesine de imkan verir. Trojanlar yani Kötü Yazılımlar saçma sapan reklam çıkartan, şifre, kullanıcı adı, banka hesap bilgileriniz gibi kritik bilgilerin çalınması için kullanılan zararlı yazılımlardır. Son olarak her Bitcoin Virüsü kendini ilk etapta kendini belli etmez. Bazıları bilgisayarınız sadece boşta olduğunu aktif olur. Mesela arkada oyun veya film indiriyorsunuz bu sırada bu virüste aktif olur. Veyahut bilgisayarınız açık ama uzun süre başına oturmadınız yani boşta çalışır vaziyette duruyor. İşte bu durumda da virüs aktif olur.

Bitcoin Virüsü Nasıl Temizlenir?

İlk olarak virüsü el ile temizleyemeye çalışacağız;

1-) Görev yöneticisini açın.
2-) Çalışan BitcoinMiner dosyalarına sağ tuşla tıklayın ve görevi sonlandırın. Bazı durumlarda kendini yeniden başlatabilir. Bu durumda bilgisayarı Güvenli Mod/Kip da başlatabilirsiniz.
3-) Bu dosyaların adı genellikle adobeUpd.exe, AppDatabtc.exe ve miner.exe dosyalarıdır.
4-) Kayıt defterini açın ve aşağıdaki girdiyi silin.

[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun] btc = “%AppData%btc.exe”

5-) AppDatabtc.exe ve miner.exe dosyalarını aratın ve çıkan dosyaları silin.

Gelelim program ile Bitcoin Virüsü Temizleme Yöntemine;

1-) Bilgisayarda yüklü antivirüs programı varsa kapatın.
2-) AdwCleaner Programını yükleyin.
3-) AdwCleaner programı kullanımı için linke tıklayın!

Eğer AdwCleaner işinizi çözmez ise;

1-) MalwareBytes programını yükleyin.
2-) Şimdi Tara / Perform a Full scan / Derinlemesi tarama butonuna tıklayın. Bu işlem tam tarama işlemini başlatacak ve tüm bilgisayarınız taranacaktır.
3-) Tümünü Karantinaya Al butonuna tıklayarak tüm zararlı Trojan/virüsleri etkisiz hale getirin.

Son olarak yukarıdaki işlemi yaptıktan sonra aşağıdaki virüs programlarıyla da işi garantiye alabilirsiniz; Size AdwCleaner programını şiddetle öneriyorum.
AdwCleaner, RAT Remover Portable, Norton Power Eraser ve Dr. Web CureIt

Makaleyi Oyla post

İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı mezunu. 2022 Temmuz Kocaeli Üniversitesi - Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünden yeni mezun olan ve hala ne istediğine tam olarak karar verememiş bir insan oğlu.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir