1. Anasayfa
  2. FİLM

İnsana IQ ‘sunu Sorgulatan, Beyin Yakan Filmler

İnsana IQ ‘sunu Sorgulatan, Beyin Yakan Filmler
İnsana IQ 'sunu Sorgulatan, Beyin Yakan Filmler
1

İnsana IQ ‘sunu Sorgulatan, Beyin Yakan Filmler


Gün içinde iş olsun, normal yaşam olsun beynimizi ve zekamızı zorladığımız anlar oluyor. Fakat öyle filmler var ki insana IQ ‘sunu sorgulatan cinsten, kısacası beyin yakan filmler. Bu filmleri izlediğimizde “acaba sorun bende mi diye düşünmüyor değil insan?” Hatta ve hatta IQ testi yapmayı düşünenler bile çıkabiliyor :)

İzlediğimiz bu filmleri tekrar izlemeden taşlar yerine tam oturmuyor. Hatta bazı filmleri 4-5 sefer bile izlemek gerekebiliyor. Üstelik dikkatiniz sürekli bu filmlerde yaşanan olaylarda olmalı, küçük bir detayı bile kaçırdığınızda filmi kafanız çok karışık bir şekilde bitirebiliyoruz ve tekrardan izlemek zorunda kalıyoruz. Evet bazı filmleri tekrardan izlemek güzel bir şey peki bu tür filmleri? Şaka şaka asıl bu tür filmleri bir kaç sefer izlemek güzel bir şey :) Çünkü illaki kaçırdığımız bir olay olabiliyor.

Neyse lafı fazla uzatmaya gerek yok. Sizler için araştırdığım ve derlediğim bazı filmleri aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Interstellar “YıldızlarArası”

2014 yapımı bu film bir “Christopher Nolan” başyapıtı. Dünyayı kurtarmayı, Beşinci boyutu ve solucan deliklerini konu alan bu filmde süre ilerledikçe kafanız iyice karışıyor ve olayları idrak etmekte zorlanıyorsunuz. Üstelik yeri geliyor filmde yaşanan bazı oyunlarda beyniniz çok zorlandığından ağrımaya bile başlıyor. Yalan söylemiyor cidden beyninizi çok zorlayan bir film. Belkide listedeki filmler arasında IQ ‘nuzu en çok sorgulatan film bu olabilir. Nede olsa “Nolan” filmi.

Fight Club “Dövüş Kulübü”

David Fincher ‘ın edebiyat dünyasında en dikkat çekici yapımlardan birine el atacağı ve filmde de Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter ‘ın yer alacağını söylediğinde ağzımızdan akan sular sel olup akmıştı. İlk başta da dediğim gibi bu filmi bir kaç sefer izlemenizde fayda var. Ama tekrar tekrar izlemekten aldığımız keyfi düşündüğümüzde hiç de problem değil gibi gözüküyor.

Inception “Başlangıç”

Yine bir Nolan filmi olan bu yapım ‘da baş rolde çok iyi tanıdığımız oyuncular bulunmakta. Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page ve Tom Hardy ‘in oynadığı bu film zihnimizi ve rüya katmanlarını ele alıyor. Rüya ‘da bulunan belli katmanlar vardır. Ve katmandan geçtiğimizde uyanmamız daha zor olmakla birlikte geçen zamanda büyük bir ölçüde azalmaktadır. Üstelik rüyada öldüğümüzde gerçek hayatta da ölmüş oluyoruz. Keyifli olan bu filmi izlemenizi tavsiye ediyorum. Listedeki en zayıf halkalardan  biri olabilir fakat filmin kalitesine baktığımızda cidden iyi iş başarmış bir “Nolan” görüyoruz.

Shutter Island “Zindan Adası”

Yine bir Leonardo DiCaprio filmi üstelik bu sefer yönetmen koltuğunda Martin Scorsese oturmakta. Filmde deliler hastanesinin bulunduğu bir Zindan Adası vardır ve bu adada yaşayan bir deli kaybolmuştur. Leonardo ve ortağını oynayan Mark Ruffalo bu olayı araştırmak için adaya giderler. Film sonuna kadar gizemini korumakla birlikte, filmi bitirdiğinizde kendi gerçekliğimizi bile sorgular durumu geliyoruz. Bu yapımı tekrar ve tekrar izlemek isteyeceksiniz çünkü filmde o kadar çok detay var ki üstelik kafamızı karıştıran… Hmm devrik cümle kurdum :/ Bu filmi anlatırken bile zorlanıyorum o derece :D

The Sixth Sense “Altıncı His”

Klasik bir korku filmi gibi pazarlanan fakat işleyişi ve anlatımıyla bambaşka bir noktaya oturan altıncı his, ölülerle iletişim kuran bir çocukla buna yardımcı olan bir yetişkinin öyküsünü anlatıyor. Çıktığı yılda fenomen haline gelen bu yapım tamı tamına 6 tane Oscar ‘a aday gösterilmiştir. Filme dikkatini veremeyenlere ise son dakikada attığı tokat ile de çok konuşulmuştur.

Memento “Akıl Defteri”

Öyküyü tersten anlatan 2000 yapımı bu film, öyküyü tek başına çözmek yerine bizi de olaya dahil ediyor. Cidden çok büyük risk alınan bu film adından çok söz ettirmiştir. Bu arada filmde yaşanan detaylardan birini bile kaçırdığınızda filmin başında yada sonunda elleriniz bom boş bir şekilde ekrana bakıyorsunuz. Bu arada bu filmde Nolan yapımı. Adamın yaptığı kötü film yok ki aga. Çoğu kişiye Batman ‘i sevdiren de bu adam. Üstelik Joker ‘ide sevdiren bu adam.

12 Monkeys

Bradd Pitt ‘in ve Bruce Wills ‘in başrol de olduğu bir film daha. Bu iki oyuncu kesin karmaşık senaryoları seviyor. Böylesine iki oyuncunun aynı filmde olması cidden çok iyi  bir şey. Bunun haricinde baş roldeki oyuncuların ise geçmişe gitmesi de ayrı bir haz veriyor insana. Dünyayı kurtarmak için geçmişe gidilen bu filmde öyle ince göndermeler ve işaretler var ki keyif alabilmek için çok dikkatli bir şekilde izlemeniz gerekmekte. Ayrıca filmde paradox olayı da bir nevi işlenmekte.

Listemiz bu kadar. Normalde listede olmasını düşündüğümüz filmleri yorum olarak yazarsanız sevinirim :)

5/5 - (1 Oy)

İstanbul Esenyurt Üniversitesi 2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı mezunu. 2022 Temmuz Kocaeli Üniversitesi - Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünden yeni mezun olan ve hala ne istediğine tam olarak karar verememiş bir insan oğlu.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir